History of concepts — article on the state of the field in China

Posted on Updated on

In the recent 10-15 years the history of concepts has developed rapidly in China, where, mainland China as well as Taiwan, several large-scale research projects engage in the analysis of the reception of modern vocabulary in China. Here a recent article analyzing the state of the field in mainland China.

see http://www.cnki.com.cn/Journal/F-F4-SXLL.htm

概念史笔谈

李宏图  周保巍  孙云龙  张智  谈丽

史学理论研究 2012 年 01 期

【摘要】概念史是20世纪70年代由英国剑桥学派的代表人物昆廷·斯金纳和德国的考泽莱克所开创。经过几十年的发展,它已成为一种较为成熟的为世人所公认的研究方法。概念史的形成,一方面得益于社会史和文化史的推动;另一方面,也与人文科学向语言学转向有关。目前,在西方一些主要国家都有专功概念史的学者,在一些国际合作项目中,也有以特定概念为主题的跨文化研究。这里,我们特约请了我国这一领域的几位专业学者就什么是概念史、概念史在历史认识中的意义、如何选择概念史研究的概念、概念史的研究方法以及学界对概念史的批评等问题进行了笔谈。此外,他们还对德国、法国和美国概念史的发展状况、特点和主要成就,从理论与实践的结合上进行了较为系统的介绍。